e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-187

NOVOSTI07 Jun

8.sportske igre

Od 23.05. do 26.05.2013. godine u Trogiru (R. Hrvatska) su održani 8. sportski susreti zdravstvenih radnika Bosne i Hercegovine. Kao i do sada, i ove godine Opća bolnica Tešanj je učestvovala na ovim susretima na kojima je bilo prisutno oko 600 zdravstvenih radnika iz 22 bolnice i klinike iz cijele BiH. Natjecalo se u devet disciplina: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, šah, povlačenje konopca, tenis i streljaštvo. Najbolji uspjeh u disciplinama u kojima se takmičila Opća bolnica Tešanj je drugo mjesto u povlačenju konopca. Igre su protekle u fer i korektnoj sportskoj borbi.07 Jun

Donacija video gastroskopa

Dana 24.05.2013. godine Opću bolnicu Tešanj posjetili su predstavnici Njemačke humanitarne organizacije "Maltezer" i tom prilikom je Općoj bolnici Tešanj uručena vrijedna donacija - reparirani endoskopski stub - video gastroskop koji je odmah stavljen u funkciju i koristit će za dijagnostičke endoskopske procedure koje su danas "zlatni standard" u dijagnostici oboljenja probavnog trakta. Ove procedure pružaju široke mogućnosti za vizuelizaciju sluzokože organa za varenje, uočavanje patoloških promjena (čir, polipi, upalne bolesti, tumori) i uzimanje uzoraka za patohistološku analizu. Pored toga, ove procedure se koriste i u terapijske svrhe kao što je zaustavljanje krvarenja iz čira želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, uklanjanje polipa na debelom crijevu i dr. U današnje vrijeme ove procedure se koriste i u okviru preventivnih programa usmjerenih ka ranoj detekciji tumora probavnog trakta. Ovaj video procesor omogućava mnogo jasniju vizuelizaciju patoloških promjena u odnosu na klasične endoskopske instrumente.25 Apr

Održan jednosatni štrajk upozorenja

U skladu sa Odlukom štrajkačkog odbora Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicne i stomatologa (SSSDMiS) Ze-do kantona, dana 24.04.2013. godine i u Općoj bolnici Tešanj održan je jednosatni štrajk upozorenja od 12,00 do 13,00 sati zbog neispunjenih obaveza prema zdravstvu.

Ipak, za poslove koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka upozorenja obezbjeðena je prisutnost i rad najmanje jednog ljekara odgovarajuće specijalnosti na svim odjeljenjima i službama, a sva urgentna stanja su zbrinuta adekvatno od strane iskusnih ljekara odgovarajuće specijalnosti.

Ovim štrajkom upozorenja se željelo ukazati na katastrofalnu situaciju u zdravstvu i nezadovoljstvo odnosom Vlade Ze-do kantona prema zdravstvu u cjelini.

24 Apr

Dodjeljena počasna zvanja primarijus

Dana 16. aprila 2013. godine u velikoj sali parlamenta Federacije BiH u Sarajevu održana je svečanost povodom priznavanja počasnog zvanja primarijus zdravstvenim radnicima Federacije BiH za 2012. godinu.

Ovo zvanje se dodjeljuje zdravstvenim radnicima za dugogodišnji rad i postignute rezultate u zaštiti zdravlja stanovništva, kao i razvoju zdravstva.

Ove godine počasno zvanje primarijus dodjeljeno je i naše doktoru Abduzaimović Kadriji, specijalista transfuziolog i specijalista mikrobiolog.12 Apr

Opća bolnica Tešanj po treći put na sajmu privrede

U industrijskoj zoni Bukva Tešanj, zgradi bivše fabrike Sloga, otvoren je 9. sajam privrede Biznis 2013. Tešanj. Otvaranju sajma prisustvovali su i predstavnici ambasada u BiH iz Slovenije, Crne Gore, Austrije, Maðarske, Češke, Makedonije i Japana te predstavnici sa državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti kao i veliki broj privrednika i graðana. Uz veliki broj izlagača iz BiH, Srbije i Slovenije, na sajmu je po treći put prisutna i Opća bolnica Tešanj. Na štandu Bolnice, posjetioci sajma će moći da obave besplatno mjerenje šečera u krvi i krvnog pritiska. Takoðe, u cilju promovisanja svojih usluga, posjetioci mogu dobiti na štampanom materijalu zdravstvene usluge koje su dostupne u Općoj bolnici Tešanj sa najsavremenijom opremom koja se koristi u liječenju i očuvanju zdravlja pacijenata. Sajam se zatvara 14.04.2013. godine.
14 Mar

Jednodnevni tečaj u Općoj bolnici

Dana 13.03.2013. godine Opća bolnica Tešanj u saradnji sa Ljekarskom komorom zeničko dobojskog kantona, Kliničko bolničkim centrom Rijeka (Hrvatska) i Klinikom Golnik (Slovenija) organizovala je jednodnevni tečaj sa temom "Primjena ultrazvuka u urgentnim stanjima grudnog koša i abdomena".04 Jan

Svečani ispraćaj u penziju prof.dr.Ekrema Ajanović

Već tradicionalno Opća bolnica Tešanj organizuje druženje povodom ispraćaja zaposlenika u penziju. Tako je bilo i ovoga puta kada je 31.12.2012. godine u restoranu Opće bolnice Tešanj, u prisustvu većeg broja zaposlenika ove ustanove kao i zaposlenika JU Doma zdravlja Tešanj, priređen svečani ispraćaj u zasluženu penziju dugogodišnjem radniku ovih ustanova prof.dr.sc. Ekremu Ajanović.

04 Jan

Posjeta premijera ZDK Općoj bolnici Tešanj

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i dr Sead Rožajac, predsjednik OO SDP BiH Tešanj, posjetili su u novogodišnjoj noći Opću bolnicu Tešanj i tom prilikom razgovarali sa pacijentima kao i dežurnim ljekarima i drugim zdravstvenim radnicima ove ustanove, te samom posjetom u kasnim novogodišnjim satima odali priznanje zanimanjima koja ne poznaju radno vrijeme. 

24 Dec

Održana tri stručna predavanja

U petak 21.12.2012. godine u Amfiteatru Opće bolnice Tešanj održana su tri stručna predavanja za ljekare Opće bolnice Tešanj i JU Doma zdravlja "Izudin Mulabećirović-Izo" Tešanj.

O temi "Controloc - Efikasnost i sigurnost primjene za Vas i Vašeg pacijenta", predavanje je održao mr.sc.dr. Rifat Sejdinović, spec.internista i subspec.pulmolog iz Opće bolnice Tešanj.

Za temu "XefoRapid - Inovacija u tretmanu akutne boli", predavač je bio prof.dr. Besim Prnjavorac, spec.internista-imunolog, subspec. pulmolog iz Opće bolnice Tešanj.

O temi "CalciMonta - Karika koja nedostaje u terapiji osteoporoze" predavanje je održao prim.dr.Enes Hundur, spec.fizikalne medicine iz JU Doma zdravlja Tešanj.01 Nov

ODRŽAN STRUČNO-NAUČNI SKUP

Na skupu su sudjelovali stručnjaci iz ovih oblasti iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Skup je otvorio direktor Opće bolnice Tešanj mr.sc.dr. Rifat Sejdinović i zaželio učesnicima skupa uspješan rad i boravak u Tešnju. Riječi dobrodošlice, gostima je uputio i budući načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.