e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

17 Jun

OBILJEŽENA 30 GODINA POSTOJANJA BOLNICE U TEŠNJU

Nastala u ratnom vihoru 3. maja 1992. godine Ratna bolnica u Tešnju je, uz brigu o zdravlju stanovnika Tešnja i više hiljada izbjeglog stanovništva iz Doboja, Teslića i drugih bh. gradova, nadljudskim naporima uposlenih zbrinjavala ranjenike odbrambenih snaga Armije RBiH i HVO-a. Dvije godine poslije Rješenjem Ministarstva zdravlja RBIH dobila je status Opće bolnice, na čije čelo je odlukom POV Tešanj, kao osnivača, imenovan  Ekrem dr. Ajanović. I danas Opća bolnica Tešanj je  jedina zdravstvena ustanove ovog tipa u ZDK. Kroz godine na čelu ove ustanove smjenjivali su se Alija dr. Smajlović,  Besim dr. Prnjavorac, Hajrudin dr. Đogić, Rifat dr. Sejdinović, Hasan dr. Škiljo i aktuelni direktor Omer dr. Bedak.

"Uprkos velikim izazovima naša Bolnica je iz godine u godinu rasla i napredovala kako u kadrovskom, tehničkom, tako i ekonomskom smislu. Mnogo se radilo na stnadardizaciji medicniskih protokola. Negativno poslovanje smo zabilježili samo dvije godine u vrijeme covid-pandemije što ne iznenađuje kada se zna da je tretman covid bolesnika, u svakom smislu mnogo zahtjevniji od tretmana ostalih  pacijenata. Sa tri miliona maraka, koliko smo, u okviru podrške oporavku zdravstvenih ustanova dobili s nivoa FBiH, sanirat ćemo  u pandemiji nastale dugove i realizirati značajne projekte za našu ustanovu koji se ogledaju u izgradnji savremenog Urgentnog centra sa modernom hirurškom salom" kaže nam direktor Omer dr. Bedak.

Na ponos Općoj bolnici u Tešnju je i obnova saradnje sa recentnom plućnom klinikom  Golnik u Sloveniji, ali i Regionalni naučno-stručnik skup „Pulmološki dani“ i „Evropska škola spirometrije“.

Opća bolnica u Tešnju broji 245 uposlenih od čega je samo 60 nemedicinskog kadra. Od 171 ležaja, stotinu pripada Odjelu pulmologije koji je Kantonalnog karaktera i zbrinjava oko 340.000 stanovnika ZDK u ovom segmentu liječenja.

U okviru obilježavanja velikog jubileja Opću bolnicu je posjetio i premijer ZDK Mirnes Bašić sa saradnicima. On je izrazio zadovoljstvo radom i postignućima u ovoj zdravstvenoj ustanovi i najavio nove vidove podrške u granicama mogućnosti ZDK.

Uposleni su za „jubilarce“ ove ustanove za posljednjih nekoliko godina pripremili prijem i prigodne poklone, a prisjetili su se svojih heroja ratnog hirurga Midhata Hadžukadunića u ratu i zdravstvenog radnika Halida Mevića, heroja u miru koji je, izvršavajući svoju plementiru misiju liječenja ljudi, izgubio bitku sa covid-infekcijom.

Svečanoj akademiji, koja je održana u Velikoj Sali CKiO u Tešnju, uz uposlenike, brojne gradjane i goste prisustvovali su i općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući OV Amir Kurtić, prijatelj bolnice i predsjednik UO ove ustanove iz 1996. godine Izudin Ahmetlić, ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, direktor ZZO ZDK  Omer Škaljo, predstavnici vjerskog, javnog i kulturnog života, a sve su, furoznim nastupima,  uljepšali polaznici Osnovne muzičke škole iz Tešnja.

Afirmativa.ba