e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-187

NOVOSTI05 Feb

OBAVIJEST O ORGANIZOVANJU ŠKOLE ULTRAZVUKA

Sa zadovoljstvom Vas obaviještavamo da Opća bolnica Tešanj, u saradnji sa Ljekarskom komorom ZDK i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i ove godine organizuje Školu osnovi ultrazvučne dijagnostike i ultrazvuk abdomena. Škola će biti organizovana u periodu od 11.03. do 30.03.2019. godine, u vremenu od 13:00 sati do 20:00 sati.

Voditelji Škole su uvaženi:

1. Akademik Prof. dr. Enver Zerem,

2. Prof. dr. Senaid Trnavčević,

3. Prof. dr. Denijal Tulumović,

4. Prof. dr. Besim Prnjavorac,

5. Doc. dr. Hasan Škiljo,

6. Doc. dr. Rifat Sejdinović,

7. Dr. Bilal Imširović,

8. Dr. Nermin Škiljo.

 

Škola se organizuje u prostorijama Opće bolnice Tešanj na savremenim ultrazvučnim aparatima. Broj polaznika je ograničen.

Ukoliko ste zainteresovani za edukaciju prijavu možete izvršiti na telefon broj: 032-650-662, fax broj: 032-650-605 ili e-mail: bolnicatesanj@bih.net.ba, a rok za prijavu je 11.03.2019. godine ili do popune određenog broja polaznika.

Program Škole je prilagođen tako da se odvija od 13:00 sati svaki dan, a subotom od 08:00 sati kako bi polaznici Škole mogli istu pohađati nakon obavljenih svojih svakodnevnih poslova.

Po završetku Škole polaznici će biti osposobljeni za samostalan rad i dobit će validne i priznate diplome.

22 Okt

VIII PULMOLOŠKI DANI - TEŠANJ 2018

Dana 27.10.2018. godine /subota/ u amfiteatru Opće bolnice Tešanj biće održan osmi po redu stručno-naučni skup "Pulmološki dani". I ovogodišnji skup će ponuditi aktuelne teme koje će zasigurno dati odgovore na dileme koje imaju sami zdravstveni radnici. Kao i prethodnih godine ovo će biti prilika da se susretnu ljekari sa područja regiona i da razmijene znanja i iskustva koja svakodnevno stiču u praksi, a kada je riječ o plućnim bolestima.

Teme ovogodišnjeg skupa i predavači su:

1. MEHANIZMI NASTANKA BOLESTI PLUĆA I DIJAGNOSTIKA sa predavačima: Matjaž Fležar (Slovenija), Deska Dimitrievska (Makedonija), Marija Zdraveska (Makedonija), Nermin Škiljo (BiH), Besim Prnjavorac (BiH);

2. UPALNE BOLESTI PLUĆA - INFEKTIVNE I NEINFEKTIVNE sa predavačima: Hasan Žutić (BiH), Rifat Sejdinović (BiH), Edin Jusufović (BiH), Munevera Osmić (BiH);

3. TUMORI PLUĆA sa predavačima: Ademir Hadžismajlović (BiH), Šefika Umihanić (BiH), Goran Krdžalić (BiH), Snežana Kutleša-Stević (BiH).

Program VIII Pulmoloških dana - Tešanj 2018 možete pogledati ovdje.29 Jun

III ERS-OVA ŠKOLA SPIROMETRIJE U OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ

Danas se po četvrti put u Tešnju organizuje škola spirometrije. I ovogodišnja škola spirometrije je međunarodnog karaktera. Škola je akreditovana od strane Evropskog Respiratornog udruženja (ERS-a) u okviru European Spirometry Training Programme koji organizuje  HERMES (Harmonised Education of Respiratory Medicine in European Specialties). Organizatori škole su Opća bolnica Tešanj i Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Prije početka škole prisutnima su se obratili načelnik Odjeljenja za unutarnje bolesti dr Rifat Sejdinović, diektor Opće bolnice Tešanj dr Hasan Škiljo, te voditeljica ERS-ove škole spirometrije dr Mirjana Jovančević Drvenica, te polaznicima poželjeli uspješan rad.

Stručna predavanja će održati eminentni stručnjaci iz Srbije i naše zemlje odnosno: Mirjana Jovanćević Drvenica, Vladimir Žugić, Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović, Edin Jusufović, Jusuf Mehić.

Evropska škola spirometrije ima zavidnu tradiciju u zemljama EU, a dobijanje diplome našim polaznicima omogućava ravnopravni status u odnosu na kolege iz evropskih zemalja. Nakon dobijanja diploma svi polaznici škole će biti zavedeni u bazi podataka Evropskog respiratornog udruženja, i mogu nastaviti svoje dalje usavršavanje.25 Jun

OPĆA BOLNICA TEŠANJ U AKCIJI BESPLATNOG TESTIRANJA NA PODRUČJU ZDK: IZABERI ŽIVOT, POBIJEDI STRAH, URADI MAMOGRAFIJU

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Ministarstvom zdravstva ZDK, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja kantona pokreće akciju besplatnog pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene u ovom kantonu dobi od 50 i više godina.

Kampanja se do kraja ove godine provodi pod sloganom - izaberite život, pobijedite strah - obavite mamografiju, a cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.

Ko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rijeđe nego žene.

Faktori koji su u vezi s povećanim rizikom za nastanak raka dojke, a ne mogu se mijenjati su:

pol,

dob (rizik raste s godinama starosti),

genetski faktori,

porodična anamneza (rak dojke u užoj obitelji po ženskoj liniji: majka, sestra, majčina sestra i dob obolijevanja),

lična anamneza (prethodno dijagnosticiran rak jedne dojke),

prva menstruacija prije 12-te godine života,

kasna menopauza (posljednja menstruacija poslije 55-te godine života),

izloženost radioaktivnom zračenju.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja je, u cilju prevencije ove bolesti, usvojio odluku kojom će se u zdravstvenim ustanovama ZDK koje su aplicirale i ispunile uvjete, provoditi pregledi svih osoba koje se prijave i žele obaviti pregled.

Najmanje 30 posto slučajeva završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno.

Skrining malignoma dojke mamografskim pregledom moći će obavljati žene starosne dobi od 50 i više godina. Program se obavlja u skladu sa Rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija 2005. godine.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u sljedećim ustanovama: 

U Zenici, Privatna zdravstvena ustanova "Medicom" - Štrosmajerova 4, telefoni 032 462 245 i 032 462 246 i

Kantonalna bolnica - Crkvice 67, telefon za prijavu 032 447 282,

u Maglaju, Dom zdravlja - Ilijasa Smajlagića bb, telefon  032 465 670;

u Tešnju, Opća bolnica - Braće Pobrić 17, telefon 032 650 187 lokal 224

u Žepču, Dom zdravlja sa stacionarom, Prva br. 36, telefon  032 881 125

u Olovu, Dom zdravlja - Branilaca Olova bb, telefon  032 828 080

i u Kaknju, Dom zdravlja, Zeničkog partizanskog odreda 50, telefon  032 460 993

Ovaj spisak će se eventualno proširiti drugim ustanovama koje izraze želju, te ispune uvjete za učešće  u ovoj akciji.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Promjene zbog kojih se odmah trebate javiti ljekaru su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu) ili nagli bol u dojci ili pazušnoj jami. 

Drage majke, supruge, sestre, poštovane sugrađanke - iskoristite priliku i što ranije se prijavite za besplatni pregled malignoma dojke mamografijom. Možete izabrati najbližu ili bilo koju od navedenih ustanova i kontaktirati ih rezervirajući termin za svoj pregled sa očitovanjem nalaza.

Zato odmah danas pozovite najbližu medicinsku ustanovu sa spiska i prijavite se za besplatan pregled - izaberite život, pobijedite strah - obavite mamografski pregled.04 Jun

POTPISAN UGOVOR O POSLOVNOJ SARADNJI IZMEĐU OPĆE BOLNICE I DOMA ZDRAVLJA 'IZUDIN MULABEĆIROVIĆ-IZO' TEŠANJ

Danas su u prostorijama Opće bolnice Tešanj direktor Opće bolnice Tešanj primarijus doc.dr.med.sci Hasan Škiljo i direktor Doma zdravlja "Izudin Mulabećirović-Izo" Tešanj primarijus Hidajet dr Mudrov, uz prisustvo pravnika ovih ustanova, potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji između ove dvije ustanove. 

Ugovorne strane su našle svoj poslovni interes u međusobnoj poslovnoj saradnji, u skladu sa odgovarajućim propisima, dobrim poslovnim običajima, a na obostrano zadovoljstvo.

20 Maj

POSJETA PREDSTAVNIKA ADRA-E

U utorak, 15.05.2018. godine Opća bolnica Tešanj je ugostila gospodina Rudolfa i Patricka Reitz, koji su u ratnim godinama posjećivali i pomagali našoj bolnici putem Organizacije ADRA.

Gosti su imali priliku obići Opću bolnicu Tešanj, upoznati se sa razvojem iste, te su izrazili zadovoljstvo viđenim u Općoj bolnici Tešanj, njenim sadašnjim stanjem i napretkom.14 Maj

ZAVRŠENA ČETVRTA ŠKOLA UZV ABDOMENA

Dodjelom certifikata u Općoj bolnici Tešanj dana 12.05.2018. godine /subota/ završena je četvrta po redu „Škola ultrazvuka abdomena“ .

Progam koji je sadržavao teoretsku i praktičnu edukaciju, uspješno je završilo 14 polaznika iz JZU Doma zdravlja Zenica, JZU Doma zdravlja Teslić, JZU Doma zdravlja Maglaj, JZU Doma zdravlja Tešanj i Opće bolnice Tešanj.

Tokom trajanja ove edukacije, doktori su naučili značaj i upotrebu ultrazvuka i ultrazvučne dijagnostike u svakodnevnom radu.

Predavači su bili poznati stručnjaci iz ove oblasti prof. Zerem Enver, prof. Senaid Trnačević, doc. Hasan Škiljo, doc. Rifat Sejdinović, prof. Besim Prnjavorac, dr Nermin Škiljo i  dr Bilal Imširović.

16 Apr

IV ŠKOLA ULTRAZVUKA

Danas je otpočela "Škola ultrazvuka - osnovi ultrazvučne dijagnostike i ultrazvuka abdomena" koja se četvrti put organizuje u Općoj bolnici Tešanj u saradnji sa Ljekarskom komorom ZDK i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla.

Škola se organizuje u postoru Opće bolnice Tešanj u periodu od 16. aprila do 12. maja 2018. godine. Škola se organizuje za 14 polaznika iz Opće bolnice Tešanj, Kantonalne bolnice Zenica, Doma zdravlja Maglaj, Doma zdravlja Teslić i Doma zdravlja Tešanj.

Učesnicima škole su se danas obratili neki od predavača i voditelja škole: direktor Opće bolnice doc.dr Hasan Škiljo, akademik prof.dr Enver Zerem, prof.dr Besim Prnjavorac, doc.dr Rifat Sejdinović i dr Nermin Škiljo. U svom obraćanju voditelji škole su učesnicima skrenuli pažnju na važnost ultrazvučne dijagnostike, te im poželjeli mnogo uspjeha u toku škole i završnog ispita.

Predavači i voditelji škole su:

  • Akademik prof Enver Zerem,
  • Prof Senaid Trnačević,
  • Prof Denijal Tulumović,
  • Doc Hasan Škiljo,
  • Prof Besim Prnjavorac,
  • Doc Rifat Sejdinović,
  • Dr Nermin Škiljo,
  • Dr Bilal Imširović.

Teoretski dio nastave se odvija u Amfiteatru Opće bolnice Tešanj od 16. do 21. aprila 2018. godine, a praktični dio obuke se odvija od 23. aprila do 11. maja na četiri radna mjesta – UZV aparata.

Radnim danom škola se odvija u vremenu od 1300 do 2000 sati, a subotom u vremenu od 0800 do 1800 sati.

Po završenoj školi provjera znanja je 12. maja 2018. godine uz dodjelu certifikata o završenoj školi za polaznike koji uspješno polože provjeru znanja. Navedeni certifikat je priznat od Ministarstva zdravstva FBiH i RS kao i Ljekarskih komora.15 Apr

ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA PROF.DR.MED.SCI EKREMU AJANOVIĆU

Komemorativna sjednica prof. Ekremu Ajanoviću održana je u velikoj sali CKO u nedjelju 15.04.2018. godine. Prvo je Edina Artuković pročitala bogatu radno obrazovnu biografiju, a onda su se obratili: doc.dr Hasan Škiljo direktor Opće bolnice, dekan Medicinskog fakulteta u Zenici doc.dr Harun Hodžić, prijatelj i saborac Muhidin Alić, načelnik mr. Suad Huskić, prof., dr Munevera Osmić šef Poliklinike za plućne bolesti iz Tuzle i u ime porodice prof.dr Mesud Ajanović. Svi su imali puno toga šta kazati o prof. Ajanoviću, a sin Ekremov prof.dr Mesud Ajanović se zahvalio Općoj bolnici. Općini i svima koji su došli na komemoraciju kao i onima koji nisu došli, a cijenili su njegovog oca.

Direktor Opće bolnice doc.dr Hasan Škiljo je između ostalog rekao: "I da nije bilo prof. dr. Ajanovića pitanje je da li bilo Ratne bolnice Tešanj, da li bi bilo Opće bolnice, pitanje je gdje bi mi svi bili danas, šta bismo radili i gdje i kako bi se liječili naši sugrađani. Prof dr. Ajanović nam je ostavio u amanet tešanjsko zdravstvo i Dom zdravlja i Opću bolnicu da ga i dalje razvijamo, dograđujemo i dorađujemo i podižemo na najviši mogući nivo."

 

 

 

Husein Galijašević/Tešanjski dnevnik 09-16.04.2018.14 Apr

OBAVIJEST O KOMEMORACIJI

U povodu smrti našeg uvaženog penzionisanog profesora medicinskih nauka EKREMA AJANOVIĆA obaviještavamo Vas da će se komemorativna sjednica održati u nedjelju, 15.04.2018. godine u 15:00 sati u Domu kulture u Tešnju. Organizovani ispraćaj umrlog ispred Opće bolnice Tešanj je isti dan u 16:00 sati. Dženaza namaz će se obaviti  u 16:45 sati (poslije IKINDIJE-namaza) u haremu Čarši-džamije Tešanj, a ukop će se obaviti na mezarju "ŠEHAGIĆKA" u Tešnju.

Molimo Vas da o održavanju komemoracije obavijestite i sve one koji su poznavali uvaženog profesora Ekrema Ajanovića kako bi mogli prisustvovati komemoraciji.