e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-187

NOVOSTI26 Nov

VRIJEDNA DONACIJA ODJELJENJU ZA DIJALIZU OPĆE BOLNICE TEŠANJ

Danas su Opću bolnicu Tešanj posjetili Asmir Neimarlija kao predstavnik Vakufske direkcije Islamske zajednice i Mohammed Ismaili Al Ansari, direktor fondacije "El Nedžat" iz Kuvajta. Cilj današnje posjete je bio donacija aparata za hemodijalizu.

Novi aparat je već stavljen u funkciju, a zahvaljujući vrijednoj donaciji znatno će se poboljšati kvalitet dijaliznog liječenja.

Kako je istakao gospodin Al Ansa, fondacija "El Nedžat" će i u narednom periodu u saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovini - Vakufskom direkcijom Islamske zajednice, nastojati nastaviti sa realizacijama ovakvih i sličnih projekata.

Upotreba novog aparata će poboljšati kvalitet liječenja i time znatno olakšati pacijentima čiji je život podređen ovoj vrsti liječenja.13 Nov

POSJETA PREDSTAVNIKA OPĆE BOLNICE TEŠANJ JP RAD TEŠANJ

Dana 12.11.2019. godine prestavnici Opće bolnice Tešanj u sastavu: prim. doc. dr. med. sci. Hasan Škiljo - direktor, Mirela Salkić-Škiljo - načelnica Službe za ekonomsko-finansijske poslove i Meho Alić - Predsjednik UO Opće bolnice Tešanj, su boravili u radnoj posjeti JP RAD d.d. Tešanj. Ispred domaćina delegaciju su primili: Adnan Lihić - direktor, Himzo Bošnjak - ID za tehnička pitanja, Ermelina Hatičić - ID za finansije, opće i pravne poslove.

Na sastanku se razgovaralo o stepenu realizacije zaključaka sa posljednjeg sastanka koji je održan krajem prošle godine u prostorijama Opće bolnice Tešanj. Tada su dvije delegacije usvojile nekoliko zaključaka, a danas je konstatovano da su isti zajedničkim zalaganjem, razumijevanjem i saradnjom, uspješno realizovani. Između ostalih, istaknuta je činjenica da je realizovan usvojeni reprogram izmirenja duga Opće bolnice Tešanj iz prethodnog perioda prema JP RAD d.d., te da je isti sveden na nulu.

Također su obje delegacije razmijenile informacije o poslovanju, kao i realizaciji aktivnosti i projekata u ovoj godini.

Na kraju je istaknuto obostrano zadovoljstvo visokim stepenom realizacije zaključaka sa prethodnog sastanka, dobrom međusobnom saradnjom i razumijevanjem, te je iskazana spremnost i volja za nastavak dobre saradnje i zajedničkog angažmana i rada na projektima od obostranog interesa, a sve u cilju poboljšanja usluga koje svojim korisnicima pruža Opća bolnica Tešanj i JP RAD d.d. Tešanj.08 Nov

USPJEŠNA SARADNJA OPĆE BOLNICE TEŠANJ I JZU UKC TUZLA NA POLJU TORAKALNE HIRURGIJE

Dana, 08.11.2019. godine u Općoj bolnici Tešanj su boravili zaposlenici Klinike za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. sci. Nusret Ramić, spec. opće i subspec. torakalne hirurgije, šef klinike za torakalnu hirurgiju, mr. dr. sci. Nermin Mušanović, spec. opće i subspec. torakalne hirurgije, dr. Šuhreta Tupajić Alić, spec. anesteziolog i reanimatolog, te Sead Mehmedović, instrumentar. U ime Opće bolnice Tešanj delegaciju su primili direktor prim. doc. dr. sci. Hasan Škiljo, spec. opće i subspec. abdominalne hirurgije, dr. Emin Brkić, spec. opće i subspec. torakalne hirurgije i prim. dr. Jasna Jukić, spec. anesteziolog i reanimatolog. Upriličen je sastanak u kabinetu direktora Opće bolnice Tešanj na kojem se razgovaralo o budućoj saradnji ove dvije ustanove na polju torakalne hirurgije.

Isti dan obavljene su dvije operacije na Odsjeku za torakalnu hirurgiju Opće bolnice Tešanj, uz saradnju sa zaposlenicima Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla.

Ovo je veliki dan u našoj ustanovi, koji je važan za cijeli Zeničko-dobojski kanton. Realizacijom ove saradnje u budućnosti će se pacijentima sa područja Zeničko-dobojskog kantona omogućiti lakše i brže dijagnostikovanje i operativno liječenje oboljenja iz oblasti torakalne hirurgije.31 Okt

ODRŽANI IX PULMOLOŠKI DANI U TEŠNJU

Dana 26.10.2019. godine u Općoj bolnici Tešanj je održan 9. Stručno – naučni skup sa međunarodnim učešćem “Pulmološki dani" – Tešanj 2019 u organizaciji Opće bolnice Tešanj i Ljekarske komore ZDK.

Skup je otvorio direktor Opće bolnice Tešanj prim.doc.dr.med.sci. Hasan Škiljo, a riječi dobrodošlice i uspješan rad ovom skupu uputio je i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

I ove godine skup je okupio eminentne stručnjaka sa prostora regiona, koji će održati stručna predavanja iz tri oblasti:  

–          Upalne i alergološke bolesti pluća sa predavačima: Mitja Košnik, Besim Prnjavorac, Nada Vasić i Petra Svetina.

–          Tumori pluća sa predavačima: Ruža Stević, Šefika Umihanić, Nermin Mušanović i Nusret Ramić.

–          Bolesti respiratornih puteva - COPD i astma sa predavačima: Suvad Dedić, Edin Jusufović i Rifat Sejdinović.

Program “Pulmološki dani" – Tešanj 2016 akreditovan je kao kontinuirana medicinska edukacija, sa određenim brojem bodova za predavače i učesnike.25 Okt

IV ERS-OVA ŠKOLA SPIROMETRIJE U OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ

Danas se po četvrti put u Tešnju organizuje škola spirometrije za 27 polaznika iz zemlje i regiona. I ovogodišnja škola spirometrije je međunarodnog karaktera. Škola je akreditovana od strane Evropskog Respiratornog udruženja (ERS-a) u okviru European Spirometry Training Programme koji organizuje  HERMES (Harmonised Education of Respiratory Medicine in European Specialties). Organizatori škole su Opća bolnica Tešanj i Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Prije početka škole prisutnima se obratila voditeljica ERS-ove škole spirometrije dr Mirjana Jovančević Drvenica, te polaznicima poželjela uspješan rad.

Stručna predavanja će održati eminentni stručnjaci iz Srbije i naše zemlje odnosno: Mirjana Jovanćević Drvenica, Sanja Hromiš, Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović, Edin Jusufović, Jusuf Mehić.

Evropska škola spirometrije ima zavidnu tradiciju u zemljama EU, a dobijanje diplome našim polaznicima omogućava ravnopravni status u odnosu na kolege iz evropskih zemalja. Nakon dobijanja diploma svi polaznici škole će biti zavedeni u bazi podataka Evropskog respiratornog udruženja, i mogu nastaviti svoje dalje usavršavanje.

24 Okt

IX PULMOLOŠKI DANI U TEŠNJU

Opća bolnica Tešanj u saradnji sa Ministarstvom zdravstva ZDK i Ljekarskom komorom ZDK po deveti put organizuje stručno-naučni skup sa međunarodnim učešćem, "Pulmološke dane".

Pulmološki dani Tešanj 2019 se održavaju 26.10.2019. godine /subota/ u prostorijama Opće bolnice Tešanj sa početkom u 09:30 sati.

Tematske cjeline ovogodišnjih Pulmoloških dana su:

I   - UPALNE I ALERGOLOŠKE BOLESTI PLUĆA

II  - TUMORI PLUĆA

III - BOLESTI RESPIRATORNIH PUTEVA - COPD I ASTMA

Na navedenim danima učešće će uzeti eminenti predavači iz zemlje i inostranstva: KLINIKA GOLNIK SLOVENIJA: Mitja Košnik, Petra Svetina; KBC SRBIJE: Ruža Stević, Nada Vasić; UKC TUZLA: Suvad Dedić, Edin Jusufović, Nermin Mušanović, Nusret Ramić, Šefika Umihanić; OPĆA BOLNICA TEŠANJ: Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović.

Program Pulmoloških dana Tešanj 2019 možete pogledati OVDJE.19 Sep

PODJELA MEDA BOLESNICIMA U OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ

Udruženje pčelara "Pčela" Tešanj je izvršilo podjelu meda pacijentima na liječenju u Općoj bolnici Tešanj. Tradicionalno, nekoliko godina unazad ovo udruženje vrši podjelu meda pacijentima na liječenju, a danas u sklopu 13. sajma meda, pekmeza, voćnih delicija, eko bilja i eko stvaralaštva u organizaciji Udruženja žena "Ruka" Kalošević, Udruženja pčelara "Pčela" Tešanj i Udruženja građana "Sehara" Tešanj.

Opća bolnica Tešanj u ime pacijenata izjavljuje zahvalnost na lijepoj gesti navedenom podjelom, kao i na promociji tradicionalnog ljekovitog sredstva - meda.05 Sep

VRIJEDNA DONACIJA OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ

Danas su predstavnici firme Madi d.o.o. Tešanj, gospodin Edin Jabandžić i firme Inter d.o.o. Tešanj, gospodin Šemso Ahmić, Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice Tešanj, uručili novi ultrazvučni aparat.

Donaciju su ispred Opće bolnice Tešanj preuzeli direktor prim. doc. dr. med. sci. Hasan Škiljo, predsjednik Upravnog odbora gospodin Meho Alić, te načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. dr. Smailbegović Emir.

Ova vrijedna donacija će uveliko pomoći u radu doktora Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, te će pomoći u prevenciji i liječenju naših korisnica usluga.

U ime uposlenika Opće bolnice Tešanj direktor prim. doc. dr. med. sci. Hasan Škiljo se zahvalio donatorima što osluškuju potrebe osoblja i korisnika usluga Bolnice. Donatorima su, kao znak zahvalnosti, uručene zahvalnice.26 Aug

POSJETA NOVOIZABRANOG DIREKTORA ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ZDK

Danas je u prvoj posjeti Općoj bolnici Tešanj boravio novoizabrani direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK prof. Omer Škaljo.

Na sastanku kod direktora Opće bolnice Tešanj prim. doc. dr. med. sci. Hasana Škilje bilo je razgovora o problemima s kojim se Opća bolnica susretala u svom radu, sadašnjem stanju u našoj ustanovi, kao i o budućim projektima i saradnji Opće bolnice Tešanj i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.16 Aug

ODJELJENJU ZA PULMOLOŠKE BOLESTI DONIRAN KONCENTRATOR KISIKA

Odjeljenju za pulmološke bolesti Opće bolnice Tešanj doniran je koncentrator kisika od porodice zadovoljnog pacijenta. U ime porodice predaju je izvršio gospodin Matošević Ilija iz Ularica, a u ime Odjeljenja za pulmološke bolesti navedeni uređaj je preuzeo načelnik Odjeljenja prof. dr. Prnjavorac Besim.

Ovim putem se menadžment Opće bolnice i osoblje Odjeljenja za pulmološke bolesti zahvaljuju na vrijednoj donaciji, koja će u narednom periodu služiti pacijentima Odjeljenja u terapijske svrhe.