e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

14 Nov

Održani 3. Pulmološki dani

U subotu 16.11.2013. godine u Općoj bolnici Tešanj je u saradnji sa Ministarstvom zdravstva i Ljekarskom komorom Ze-do kantona održan već tradicionalni treći po redu stručno naučni skup sa međunarodnim učešćem "Pulmološki dani". Na skupu su sudjelovali stručnjaci iz oblasti pulmologije, kardiologije, patologije, hirurgije iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Učesnicima stručno-naučnog skupa su se obratili direktor Opće bolnice Tešanj dr.med.sci. Rifat Sejdinović i zaželio učesnicima skupa uspješan rad i boravak u Tešnju. Riječi dobrodošlice gostima je uputio i načelnik Općine Tešanj mr.sc. Suad Huskić, a skup je otvorila ministrica zdravstva Ze-do kantona prim.dr. Senka Balorda. Teme i ovog skupa su bile veoma aktuelne i zanimljive i podjeljene su u tri oblasti: 1. Intersticijske bolesti pluća; 2. Hronična obstruktivna plućna bolest (COPD) i "sleep-apnea"; i 3. Tumori respiratornog trakta. Iz oblasti "Intersticijske bolesti pluća" predavanje su održali prof.dr. Mitja Košnik (Institut za plućne bolesti Golnik, Slovenija), prof.dr. Deska Dimitrievska (KBC Skopje, Makedonija), prof.dr. Besim Prnjavorac (Opća bolnica Tešanj) i prim.dr. Nada Vasić (KBC Beograd, Srbija). U drugoj oblasti "Hronična obstruktivna plućna bolest (COPD) i "sleep-apnea" predavači su bili prof.dr. Branislava Milenković (KBC Beograd, Srbija), doc.dr.sc. Sanja Grle Popović (Klinika Jordanovac Zagreb, Hrvatska), prof.dr. Ekrem Ajanović (Opća bolnica Tešanj), doc.dr. Matjaž Fležar (Institut za plućne bolesti Golnik, Slovenija). Za treću oblast "Tumori respiratornog trakta" predavači su bili prim.dr. sci.med. Evica Budušin (Institut za plućne bolesti Vojvodine Novi Sad, Srbija), asist.mag. Aleš Rozman (Klinika za plućne bolesti Golnik, Slovenija), doc.dr. Ademir Hadžismailović (KCU Sarajevo), prof.dr. Safet Guska (KCU Sarajevo), dr Goran Šarkanović (UKC Tuzla), mr.sci.Edin Jusufović (UKC Tuzla), dr.med.sci. Rifat Sejdinović (Opća bolnica Tešanj) i dr Mehić Jusuf (Opća bolnica Tešanj). Održane su i radionice sa ljekarima i medicinskim sestrama/tehničarima u svrhu usvajanja novih znanja i vještina iz oblasti pulmologije. Inače, radi podsjećanja, Odjeljenje pulmologije u Općoj bolnici Tešanj predstavlja trećinu kapaciteta ove ustanove, kako po broju kreveta tako i u ekonomskom smislu. Plućni odjel ima devedeset dva bolesnička krevet, u kojem je smješten i odjel za izolaciju tuberkuloznih pacijenata sa dvanaest trokrevetnih soba, kabinet za bronhoskopiju i endoskopiju gdje se uradi 550-600 bronhoskopija sa intervencijama i uzimanjem uzoraka, oko osamdeset transtorakalnih iglenih biopsija vođenih rentgenom i ultrazvukom, a sve u saradnji sa patologijom, tako da pacijent u roku od sedam dana bude dijagnosticiran. Takođe,  vrijedno je napomenuti da rtg uradi preko sedam stotina CT toraksa za cijelu regiju. Svi ovi pokazatelji su doprinjeli da Opća bolnica Tešanj bude domaćin ovakvom stručno naučnom skupu.

  U sklopu "Pulmoloških dana" održana je i sestrinska sesija sa temama: 1. "Dijagnostičke metode tumora pluća" i 2. "Organizacija kantonalnog odjela pulmologije". Pored medicinskih sestara/tehničara Opće bolnice Tešanj, bili su prisutni i medicinske sestre/tehničari iz JZU Dom zdravlja Tešanj, kao i medicinske sestre/tehničari iz pneumoftizioloških dispanzera Kantona, kantonalne bolnice Zenica, RMC Mostar, Klinike za plućne bolesti Golnik (Slovenija). 

Takođe, medicinske sestre/teničari su imali i radionicu "Pletizmografija i "sleep-apnea"", dok su sestre Instituta za plućne bolesti Golnik prezentovale rad "Medicnske sestre u torakoskopiji".

Na karaju, direktor Opće bolnice Tešanj uputio je riječi zahvale svim sponzorima koji su pomogli u realizaciji stručno-naučnog skupa "Pulmološki dani".