e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

13 Maj

URAĐENA PRVA UNIPORTAL BIOPSIJA PLUĆA

U Općoj bolnici Tešanj je nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom COVID-19 nastavljen redovan torakohirurški operativni program sekundarnog nivoa.

Operativni torakohirurški program je veoma bitan za Opću bolnicu Tešanj, kao i cijeli Zeničko-dobojski kanton, jer je kantonalno Odjeljenje za pulmološke bolesti smješteno u ovoj ustanovi, a svi dosadašnji operativni zahvati ovog tipa su rađeni u zdravstvenim ustanovama drugih kantona.

Na ovaj način pacijentima sa područja Zeničko-dobojskog kantona će biti olakšan pristup ovoj vrsti usluge bez dodatne papirologije potrebne za liječenje van kantona.

Naime, ljekari Opće bolnice Tešanj prof. dr. sc. med. Krdžalić Goran, specijalista opće hirurgije, subspecijalista torakalne hirurgije i Brkić dr. Emin, specijalista opće hirurgije, subspecijaliste torakalne hirurgije tokom mjeseca aprila su nastavili redovan torakohirurški operativni program sekundarnog nivoa, te su izveli prvu uniportal VATS biopsiju pluća.

Treba svakako istaknuti da je ovakav način dijagnostikovanja minimalno invazivna hirurška procedura koja omogućava ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša. Prednost ove metode je pravljenje manjih rezova, manji postoperativni bol, brži oporavak i  kraći boravak u bolnici u odnosu na klasičnu hiruršku metodu.

Navedeni operativni zahvati ne bi bili mogući bez podrške direktora Opće bolnice Tešanj mr. sc. med. Bedak dr. Omera, kao i pomoći ministra Ministarstva zdravstva ZDK Jupić Adnana, te direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Škalje Omera.

Trenutno se rade torakohirurške operacije sekundarnog nivoa (uniportal VATS biopsije pluća, pleurodeze, pneumotoraksi, eksplorativne torakotomije…) uz nadu da će s podrškom viših nivoa, misleći pri tome na Ministarstvo zdravstva ZDK i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK početi da se rade i torakohirurški operativni zahvati tercijarnog nivoa (karcinomi pluća), što bi donijelo veći komfor za pacijenta, kao i finansijsku uštedu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.