e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

31 Okt

ERS-OVA ŠKOLA SPIROMETRIJE PO TREĆI PUT U OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ

27.10.2017. godine po treći put u Tešnju je održana škola spirometrije. I ovogodišnja škola spirometrije je međunarodnog karaktera, a pokrovitelj je Evropsko respiratorno društvo (ERS). Organizator ovogodišnje škole su Opća bolnica Tešanj i Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

'Ja se nadam da će i ove godine kao i prošle učesnici biti zadovoljni, da će steći velika iskustva i znanja i da će to moći prenijeti to u svoje zdravstvene ustanove i primijeniti kod svojih pacijenata. U konačnici očekujem da će najveći benifit iz ovoga izvući pacijenti, koji su korisnici naših usluga' – ističe direktor Opće bolnice Tešanj dr.sci.med.prim. Hasan Škiljo.

Dr.sci.med Mirjana Jovančević-Drvenica sa Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici je i direktor i jedan od organizatora ovog kursa pojašnjava da je za polaznike kursa najbitnije da savladaju pravilne tehnike izvođenja spirometrije te dodaje: 'Zašto je važno da pravilno izvodimo spirometriju? Zato što je to jedna od glavnih dijagnostičkih metoda hronične opstruktivne bolesti pluća, koja se nalazi na 4. mestu oboljevanja i umiranja u svetu, a i kod nas, sa tedencijom da se iza 2020.godine popne na 3. mesto. Osnova dijagnostike je zapravo spirometrija i zato je važno da se ona pravilno izvodi kako bi na vreme otkrili ove pacijente.'

'Drago mi je što sam opet u bolnici u Tešnju koja surađuje sa Univerzitetskom bolnicom Golnik u Sloveniji. I moram reći da iz Opće bolnice Tešanj vrlo često dolaze doktori kod nas na edukaciju, tako da dižu nivo liječenja plućnih bolesnika i u ovoj oblasti. Pušačka bolest pluća, hronična opstruktivna bolest pluća je bolest koja obuhvaća 20% svih pušača.' - ističe prof. Matjaž Fležer, direktor klinike Golnik.

Prema njegovim riječima ova bolest se najčešće javlja kao posljedica pušenja kod osoba koje konzumiraju duhan i duhanske prerađevine duže od 15 godina. Ističe da medicinsko osoblje i oprema koje posjeduje Opća bolnica u Tešnju garantuju najbolju medicinsku skrb za bolesnike iz ove skupine na ovom području.

Prema riječima prof.dr. Besima Prnjavorca, načelnika Odjeljenja za pulmološke bolesti Opće bolnice u Tešnju spirometrija je metoda koja kaže da li neko ima bronhitis, da li neko ima oštećenje plućne funkcije, i kakvo je to oštećenje plućne funkcije. 

Kako su istakli naši sugovornici infektivne plućne bolesti su u blagom opadanju dok sve veći broj oboljelih se susreće sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, te je jako bitno imati stručno osposobljen kadar koji će pravilno moći dijagnosticirati problem te pomoći pacijentu.

Ovogodišnji predavači bili su: Rifat Sejdinović, Matjaž Fležer, Mirjana Jovančević-Drvenica, Edin Jusufović, Besim Prnjavorac, Sanja Hromiš, Vladimir Žugić. 

Ovogodišnja škola spirometrije okupila je preko 40 polaznika iz BiH i susjednih zemalja. Metoda spirometrije se koristi za ispitivanje ventilacijske funkcije pluća, odnosno ispitivanje nekih statičkih i dinamičkih plućnih volumena i kapaciteta. 

Rifa Vilašević/zosradio.ba