e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-187

NOVOSTI

20 Nov

Formiran tim za praćenje gripe

 

U cilju blagovremenog djelovanja u slučaju pojave epidemije gripe, u Općoj bolnici Tešanj formiran je stručni tim za praćenje kretanja infekcije izazvane virusom A (H1N1) u sastavu: doc.dr sc.med. Besim Prnjavorac, predsjednik stručnog tima, i članovi Abduzaimović dr Kadrija, spec.mikrobiolog i transfuziolog i prim. dr. Bedrudin Bedak, specijalista pedijatar-nefrolog.
 

Zadatak stručnog tima je:
-  analiziranje epidemiološke situacije izazvane virusom A (H1N1),

- predlaganje mjera u skladu sa preporukama i uputstvima nadležnog Ministarstva zdravstva, Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica i higijensko - epidemiološke službe JU Dom zdravlja sa poliklinikom Tešanj,
- kontrola provoðenja predloženih mjera.
Tim će se sastajati svakog ponedjeljka u 7,15 sati, te u zavisnosti od potreba predlagati daljnje aktivnosti i mjere.

 

25 Aug

Novi direktor u Općoj bolnici Tešanj


Rifat dr Sejdinović, specijalista interne medicine, imenovan je za direktora Opće bolnice Tešanj nakon provedene procedure i dobijene saglasnosti općinskog načelnika.
Fukciju direktora Opće bolnice Tešanj na mandatni period od četiri godine novoimenovani direktor obavlja od 01.08.2009. godine.

01 Jul

Zabrana pušenja u Općoj bolnici Tešanj

Od 01.07.2009. godine u Općoj bolnici Tešanj počinje primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih preraðevina, što znači da je pušenje potpuno zabranjeno u svim prostorijama Opće bolnice Tešanj, kako za zaposlenike, tako i za pacijente i posjetioce kao i za druga lica koja se iz bilo kojeg razloga naðu u Općoj bolnici.
Za pušače, zaposlenike Opće bolnice Tešanj, obezbjeðen je prostor u sali restorana ove ustanove.

21 Maj

Donacija kompjutera

 

Dana 19.05.2009. godine Odjeljenju za dječije bolesti Opće bolnice Tešanj uručen je kompjuter sa pratećom opremom od strane GlaxoSmithKline predstavništvo u Sarajevu. Ova vrijedna donacija dobro će doći osoblju ovog odjeljenja, te će omogućiti bolje i kvalitetnije praćenje zdravstvenog stanja djece i njihov brži oporavak. U ime Opće bolnice Tešanj direktor prim. dr Hajrudin Ðogić uputio je darovateljima najiskrenije izraze zahvalnosti na donaciji.

20 Maj

Donacija aparata za dijalizu

Ovih dana je Opća bolnica Tešanj dobila kao donaciju aparat za dijalizu njemačkog proizvoðača B/Braun Avitum marke Dijalog Plus sa pratećom opremom od humanitarne organizacije Human Appeal International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - predstavništvo u Sarajevu. Predstavnik ove humanitarne organizacije dr Aisa Jusuf, direktor za projekte, bio je i gost Općoj bolnici Tešanj, te je u kraćem razgovoru sa šefom Odjeljenja za dijalizu doc.dr sc. Besimom Prnjavorac, glavnim tehničarem Odjeljenja Besimom Hasanić i menadžmentom Bolnice upoznao o aktivnostima i projektima koje ova humanitarna organizacija sprovodi u Bosni i Hercegovini još od 1992. godine.
Direktor Opće bolnice Tešanj prim. dr Hajrudin Ðogić je istakao da će ova donacija itekako pomoći za bolju skrb dijaliznih pacijenata, te je ovom prilikom još jednom uputio iskrenu zahvalnost donatorima.


29 Apr

Potpisan Sporazum o poslovnoj saradnji sa UKC Tuzla

Dana 24.04.2009. godine u prostorijama Opće bolnice Tešanj direktor Opće bolnice Tešanj prim.dr Hajrudin Ðogić i generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla prof.dr med.sci. Elmir Čičkušić potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji. Uz predstavnike UKC Tuzla, ovoj svečanosti prisustvovao je i Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona prim.dr Miloš Kuzmanović  kao i predstavnici zdravstvenih ustanova koje gravitiraju Općoj bolnici Tešanj i predstavnici društveno-političkih struktura  općina Tešanj, Doboj Jug, Usora i Maglaj. Ovom prilikom obilježena je i godišnjica saradnje sa Općom bolnicom Zabok (Hrvatska), Kliničko-bolničkim centrom Golnik (Slovenija), Kantonalnom bolnicom Zenica i JU Dom zdravlja Tuzla uz prisustvo predstavnika ovih ustanova. Nakon svečanosti potpisivanja Sporazuma, gosti su obišli sajam privrede "Biznis 2009" Tešanj kao i stari dio grada i tešanjsku kulu.
 

16 Apr

Dvije posjete Općoj bolnici Tešanj

Predstavnici EUFOR-a iz tima za vezu i posmatranje lot 2 Teslić, bili su 15.04.2009. godine u radnoj posjeti Općoj bolnici Tešanj. U kratkom ali konstruktivnom razgovoru sa direktorom Bolnice prim. dr Hajrudinom Ðogić, gosti su upoznati sa zdravstvenom situacijom na području koje gravitira ovoj ustanovi i planovima ove ustanove u narednom periodu.


Istog dana, Opću bolnicu Tešanj posjetio je i gosp. Werner Klasner, direktor humanitarne organizacije Maltezer za jugoistočnu Evropu iz Njemačke. U kraćem razgovoru gost je upoznat sa situacijom Opće bolnice Tešanj te je dogovorena daljnja saradnja sa ovom humanitarnom organizacijom.


13 Apr

Stručna radionica o HOPB


Opća bolnica Tešanj u saradnji sa "GlaxoSmithKline" - predstavništvo u BiH i Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona, organizovali su 07.04.2009. godine u Hotelu "AA" Jelah stručnu radionicu na temu "HOPB" (Hronična Opstruktivna Plućna Bolest). Radionica je organizovana kroz tri tematske cjeline: "Definicija, epidemiologija i patofiziološke postavke HOPB" - predavač Sejdinović dr Rifat, spec. interne medicine iz Opće bolnice Tešanj, "Primjena i značaj spirometrije u dijagnostici HOPB" - predavač i moderator radionice prof. dr sci Ekrem Ajanović iz Opće bolnice Tešanj i "Farmakoterapija HOPB" - predavač prof. dr Bakir Mehić, Klinika za plućne bolesti UKC Sarajevo, dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Odabrane teme prezentovane su na kvalitetan način uz aktivnu participaciju većine sudionika radionice.


 

06 Apr

Dva stručna predavanja gostiju iz UKC Tuzla


Uz veliko prisustvo zdravstvenih radnika Opće bolniceTešanj, JU Doma zdravlja Tešanj kao i drugih zdravstvenih ustanova iz okruženja, dana 02.04.2009. godine u prostorijama Opće bolnice Tešanj održana su dva stručna predavanja na teme "Akutni pankreatit" - predavačprof. dr Dešo Mešić, direktor Klinike za hirurgiju Tuzla i "Proces zdravstvene njege i sestrinska dokumentacija" - predavač Safija Kalajlić, glavna sestra Kliničkog centra Tuzla. Pored predavača, gosti Općoj bolniciTešanj iz UKC Tuzla  bili su i doc.dr Zijo Rifatbegović, doc.dr Mirha Agić, mr.dr Indira Mehmedagić, mr.dr Sead Šerak, mr.dr Indira Šerak, doc.dr Elvira Konjić kao i Albina Hrvanović, glavna sestra Klinike za hirurgiju Tuzla, koji su obišli prostorije Opće bolnice i  upoznali se sa radom ove ustanove. Ovom prilikom direktor Opće bolnice Tešanj prim.dr Hajrudin Ðogić najavio je novi ciklus stručnih predavanja iz raznih područja medicine.

 
 
 
 
 

23 Mar

Vrijedna donacija

Firma Hoffmann la Roshe Ltd. - predstavništvo u Sarajevu je 17.03.2009. godine u prostorijama Opće bolnice Tešanj posredstvom predstavnika firme Damira Babić, Produkt Menadžera i mr. ph Nerme Borčak, stručnog savjetnika, donirala ovoj ustanovi veoma vrijednu Vodilicu za biopsiju pod kontrolom ultrazvuka.
Donirana oprema će povećati sigurnost u dijagnostičkoj obradi podataka.